Piraţii din Caraibe: Pe ape şi mai tulburi - CinemaBox.ro
Breaking News:
ACTUALITATE /
Sursa: gazetanoua.ro
Elevii stau la ore cu manusi,fulare si caciuli. Elevii stau la ore cu manusi,fulare si caciuli. (Sursă Foto: jurnaldeziarist.blogspot.com)

In timp ce muncipalitatea se culturalizeaza si se distreaza cu ocazia zilelor orasului, elevii scolilor caracalene ingheata in salile de curs. Din nefericire pentru acestia directorii unitatilor de invatamant sunt neputinciosi vis-a-vis de aceasta situatie.

In toata aceasta situatie mizera pentru elevi exista totusi si o exceptie. Liceul Mihai Viteazu beneficiaza de centrala termica proprie, astfel incat elevi nu tremura in clasa. In rest nici o unitate de invatamant nu beneficiaza de caldura.

Daca la crese si gradinite reprezentantii folosesc calorifere electrice si aeroterme pentru a face caldura in salile sunt sunt pregatiti prescolarii, la Colegiul „Ionita Asan” elevii au iesit in curtea liceului deoarece este „mai cald” decat in salile de clasa.

„Suferim şi noi cum suferă întreaga populaţie din Caracal. Am avut noroc cu vremea în noiembrie, şi iată că şi la începutul lunii decembrie. Începând de joi, Consiliul de Administraţie a hotărât să scurteze orele, cu condiţia recuperării acestora, când condiţiile vor fi mai blânde. Astfel, ora este mai scurtă cu zece minute, iar pauza, cu cinci. Copiii au rezistat, au înţeles, atât ei, cât şi părinţii lor. E adevărat că au mai răcit din cauza frigului, şi au fost nevoiţi să stea acasă. Sunt clase unde este mai cald, şi se pot desfăşura orele cât de cât, dar sunt clase unde este îngrozitor de frig. Sperăm din suflet că de săptămâna viitoare să fie pornită căldura, pentru că sperăm într-o rectificare bugetară. Noi ne-am întâlnit cu primarul, care ne-a spus că din cauza datoriilor populaţiei către IGO, nu se poate da drumul la căldură”, a declarat directorul de la Colegiul „Ionita Asan”, Tanta Negroiu

„Şcoala este legată la sistemul centralizat, dar avem şi centrală proprie. Aceasta a fost montată în perioada 2003 – 2004, şi funcţiona pe combustibil lichid, însă costurile erau foarte mari. Acum această centrală veche este în conservare, dar am solicitat verificarea ei şi legarea la reţeau de alimentare cu gaze naturale. Nu cred că este vorba de bani, nu cred că sunt costuri mari, dar e vorba de timp. Până atunci, la clasele mici, folosim calorifere electrice, radiatoare sau aeroterme. Clasele din mijlocul clădirii sunt puţin mai călduroase, dar în cele plasate pe colţ este foarte frig. Am luat decizia micşorării orelor şi pauzelor, astfel ca orele să se termine la 12.30. Sunt mai mulţi elevi absenţi ca de obicei, pentru că răcesc şi sunt nevoiţi să stea acasă. Am înţeles că locuitorii oraşului nu şi-au achitat datoriile către IGO, care, la rândul ei, are datorii către Gaz de France, şi de aceea nu se poare porni căldura în sistemul centralizat. Norocul nostru a fost că vremea a ţinut cu noi, nu ca anul trecut, când s-a dat drumul la căldură în decembrie, dar a fost mult mai frig”, declara directoru de la Scoala cu clasele I-VII „Gheorghe Magheru”, Cristina Nicolita.

Iata si declaratie unei eleve de clasa a VII: „Ne este frig, astăzi parcă a fost şi mai frig ca de obicei. Cel mai mult am simţit frigul la prima oră, când am avut teză, ne-au îngheţat mâinile. Nu putem da vina pe condiţii, dacă luăm o notă mică, dar e frig, uneori nu ne putem concentra”.

In aceasta situatie, primarul Gheorghe Angel, da vina pe locuitorii orasului ca nu si-au platit datoriile si ca acum sufera de frig datorita nepasarii: „Nu avem căldură pentru că localitatea are o datorie către Gaz de France de 45 miliarde lei, şi societatea nu vrea să dea drumul la gaze până nu achităm această sumă. Demersul pentru a obţine fonduri de la Guvern am făcut încă din luna iunie, şi sperăm ca în câteva zile să se rezolve această problemă, după rectificarea care s-a făcut la nivelul Guvernului. Oamenii n-au înţeles nici până acum că trebuie să-şi achite obligaţiile către serviciile primite. Degeaba pun copiii în faţă, pentru că părinţii lor, profesorii lor, care şi ei au datorii faţă de furnizorul de agent termic, şi invocă o serie întreagă de motive, că au bani puţini, îi înţeleg, dar nu trebuie să căutăm vinovaţi, pentru că vinovaţi suntem cu toţii. Şi eu, ca primar, stau în aceleaşi condiţii ca orice alt cetăţean, pentru că eu nu am centrală de apartament. Trebuie să avem un simţ civic mai dezvoltat, şi când avem pretenţii să ne gândim ce contribuţie am avut faţă de comunitate. Şi directorii de şcoli, care sunt puşi politic, trebuiau să fie alături de mine, să facă demersuri pentru a avea căldură. Populaţia are datorii de 86 de miliarde către IGO, Primăria Caracal nu are nicio datorie către această societate”.

Autor:

Etichete: , , , , , , ,

Recomandă Articolul:

Scrie şi Părerea ta
0 caractere (minim 50 caractere)
Atenţie! Vă rugăm să rămâneţi obiectivi în comentariile pe care le trimiteţi şi încercaţi să păstraţi o atmosferă de discurs cât mai corectă! Editorii Olt24.ro nu îşi asumă responsabilitatea pentru comentariile trimise şi îşi rezervă dreptul de a şterge comentariile care încalcă normele civile şi morale. Autorii sunt responsabili pentru toate comentariile sau articolele publicate. Adresa de E-mail NU va fi publicată pe site!
Copyright © 2010 Olt24.ro - Toate drepturile rezervate.